Следвайте Гласове в ТелеграмВ България липсва стратегия за развитие на енергетиката

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ България липсва стратегия за развитие на енергетиката
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Ядрената технология е стратегическа за бъдещето на Европа, трябва да се развиват кадри за сектора

Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ В България липсва тактика за развиване на енергетиката и явен проект за деяние. “ Това открои като един от огромните проблеми в бранша евродепутатът Цветелина Пенкова, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, в предаването „ Неделя 150 “ на БНР. 

„ На първо място е тактиката и приоритети- кои са значимите технологии за произвеждане на електрическа енергия в България. На второ място обаче би трябвало да кажем по кое време, какво и какъв брой ще развиваме, с цел да е ясно къде би трябвало да се насочат вложенията. И не по-маловажно – накъде би трябвало да се насочи кадровият капацитет, тъй като сега няма експерти, които даже да ръководят тези мощности. В момента за четири нуклеарни блока нямаме експерти, които да могат да ги ръководят, даже след 10 години. Трябва да подготвим фрагменти, с цел да развиваме нуклеарната ни енергетика – и това би трябвало да се случи в този момент и незабавно “, разяснява евродепутатът. Тя добави, че преди всичко като нужда е ясна енергийна тактика, на второ място е проект, който да е направен благодарение на енергийни специалисти или енергиен самостоятелен ръб. Уточни, че е належащо приемане на тази тактика и проект от Народното събрание, с цел да може да не бъдат променяни при политическа неустойчивост. 

Цветелина Пенкова счита, че е нужен уравновесен енергиен микс и метод. На многото въпросителни в тази посока тя се опита да откри отговори с специалисти, научни среди и политици през седмицата: „ Организирах в Народното събрание кръгла маса на доста експертна тема- какъв да бъде регламентът за развиване на индустрия с нулеви чисти излъчвания. Бяхме поканили представители на промишлеността, специалисти, учени. Успяхме да проведем един доста потребен диалог. Бяха дадени извънредно съответни оферти в каква посока би трябвало да развиваме европейското законодателство. “  Пенкова напомни, че в границите на три дни в София се  проведе един от най-големите конгреси на тематика Зелен преход в Европа. Той събра на едно място специалисти, експерти, регулатори и учени от доста европейски страни за да се начертае явен проект и съответни цели за един обективен и сполучлив преход към зелена стопанска система. 

Цветелина Пенкова означи, че нуклеарният бранш в областта на енергетиката става извънредно атрактивен в Европа. „ Регламентът, който готвим, включва нуклеарната технология като стратегическа  за бъдещето на Европа. Това значи, че вложения в тази посока ще има, технологии ще има. Трябва да дадем опция на европейски технологии да се развиват, да не разпростирам зависимостта си отново към трети страни, отвън Европейския съюз. Нашият континент има доста съществено конкурентно преимущество в нуклеарния бранш, както във връзка с технологии, по този начин и във връзка с сигурност “, разяснява евродепутатът. Тя посочи, че най-високите стандарти за сигурност в нуклеарната енергетика са точно в Европа и това е потвърден факт. Това важи и за експертния капацитет, който би трябвало да бъде квалифициран: „ Сега би трябвало да дадем опция на младежите и да ги насочим предпочитано към този бранш, който би им дал вероятност за развиване. “

„ Искаме да подпомогнем въглищните региони. Европейски Съюз също оказва помощ в тази посока, било то за преквалификация, било то с явен проект докога и по какъв начин ще се понижават тези мощности, само че сякаш ми липсва ясната визия след 10 години какъв ще бъде енергийният микс на България. И това е въпросът, на който ние би трябвало да отговорим “, означи Пенкова и уточни очевидния отговор, съгласно нея: „ Възобновяемите мощности са значими, те са част от прехода и ние би трябвало да работим за тяхното консолидиране в България и за развиване. Има извънредно доста благоприятни условия, които страната ни предлага. Само да загатна – в четвъртък открихме най-големия фотоволтаичен парк в района. България дава ясна поръчка, че има и техническите, и географските дадености. “ 

Евродепутатът напомни, че бъдещето развиване на стопанската система допуска много съществено нарастване на потреблението на електрическа енергия в идващите 10 години – повече от тройно. Електропреносната мрежа не разполага с този потенциал. „ Неслучайно в някои от законодателствата в Европейски Съюз се планува финансиране точно за възстановяване на електропреносната мрежа. А когато приказваме за постоянна енергетика, би трябвало да не изключваме от микса базовите енергийни източници, които са също толкоз значими. И тук пред България стои въпросът в каква посока вървим. Те са три – газ, въглища или нуклеарна сила. Въглищата, в един миг ще са стопански нерентабилни поради цената на електрическата енергия “, сподели евродепутатът. 

Пенкова означи, че за България бяха планувани обилни средства за подкрепяне на прехода във въглищните райони, само че с цел да ги получим трябваше да предадем така наречен териториални проекти, само че към този момент две години това не е направено. „ В тези проекти трябваше да бъде написано какви са нуждите на заетите в бранша и по какъв метод би трябвало да бъде придвижена тяхната преквалификация, т.е. в какви други промишлености може да се влага “, изясни тя. 

Цветелина Пенкова приключи с апел политическите решения да се базират на професионален диалог с всички наранени и заинтригувани страни – специалистите от промишлеността и университетския бранш, тъй като единствено по този начин би могъл да бъде предпазен ползата на жителите и икономическата и енергийна сигурност на страната ни. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР